Welkom bij SpUrt Golf | Together - To get there

Nieuws

spUrt

Nieuws

 04 apr, 2023

Mijn derde clubtrainingsdag: Denk aan je houding en je rug!

De derde clubtrainingsdag hebben we Mike den Dekker. Leuk we gaan vandaag chippen.

Mike heeft een parcours uitgezet. Heuveltje op. Bochtje naar links. Bultje naar rechts. Zes verschillende situaties waar je heel goed je chipkunsten op kunt verbeteren. Waar moet je op letten bij chippen? Waar moet je naar kijken? Mike somt de focuspunten van het chippen op: ‘waar wil je dat de bal neerkomt; welke afstand rolt de bal dan nog uit; tussen welke grenzen links en rechts moet je die chipbal zien te krijgen? Maar ook: hoe ga je staan; wat is de grootte van je zwaai?’ Kort en goed, het lijkt een appeltje-eitje. Nou vergeet dat maar. Chippen vraagt om precisie. Kleine foutjes hebben grote gevolgen.

Dus na het chippen van de eerste 10 ballen zie je als resultaat, dat die ballen overal liggen, maar niet daar waar je ze wilt hebben. En dat is het moment dat Mike in actie komt. En wat ik zo sterk vind van zijn les, is dat hij het heel persoonlijk maakt. Iedereen is anders gebouwd, heeft andere bewegingen zich eigen gemaakt, heeft andere lichamelijke en mentale eigenaardigheden. Ieder van ons groepje van 6 krijgt andere tips en aanwijzingen van Mike. De ene kijkt te snel op. De ander staat op zijn rechter been in plaats van zijn linker been. Weer een ander zwaait niet door. Vervolgens zien we iemand die te veel met zijn handen doet in plaats van met zijn armen. Je hoort dan als excuus: ‘ja Mike, ik tennis’. ‘Nou dat is goed te zien. Probeer het bij het golfen eens met je armen’. Zelf kom ik er achter dat ik te veel voorover sta. Mike: ‘Is heel slecht voor je rug Ad. Ik zal voordoen hoe je moet staan: ga rechtop staan; kont naar achteren; licht voorover buigen; buik inhouden; gestrekte armen; op de bal van je voeten gaan staan; schouders recht houden; gewicht op links; naar de bal kijken en hoofd niet bewegen; penduleslag van 5 naar 7.’ ‘Nou nou, hoe onthoud ik dat allemaal in één keer? Maar verdraaid, na een paar proefballetjes lukt het me om anders te gaan staan en slaan. Voelt nog heel ongemakkelijk. Maar oefening baart kunst. Hartstikke nuttig om op die manier feedback te krijgen op je houding. Zo wordt golfen toch weer een stukje leuker en gezonder. 

Wat Mike ons verder nog meegeeft: ‘hoe ontspannener je staat en slaat, des te beter gaat het.’  Dat is ook de zin van de oefenslag. Ontspannen staan en ontspannen slaan is de basis voor een lekker rondje 9 holes. En, niet te vergeten, je armen moeten het werk doen. Nee de club moet het werk doen. Nu nog proberen om alles wat ik geleerd heb in praktijk te brengen. En denk aan je rug!

Ad Gravendeel





< Terug naar overzicht